Doelen Stellen

Standard

Writing

Vorig jaar rond deze tijd zat mijn broertje in de put. Het ging niet lekker want hij vond dat hij op zijn leeftijd allerlei doelen al bereikt had moeten hebben.

Omdat zijn put-zitten zoveel invloed had op ons als gezin heb ik toen mijn maatschappelijk werk jasje aangetrokken en ben met hem gaan praten. Dat is niet makkelijk, hulpverlener zijn voor je familie. Je kunt niet goed afstand nemen van de situatie omdat je nou eenmaal onderdeel uitmaakt van de situatie en soms zelfs ook van het probleem.

Een jaar geleden gaf ik mijn broertje na ons gesprek de opdracht om een lijstje te maken van alles wat hij wilde bereiken. Dat hoefde niet op korte termijn te zijn en het mochten ook doelen zijn die op dit moment helemaal niet haalbaar leken.

Het kostte wat moeite want het is moeilijk om iets op te schrijven als doel waarvan je het gevoel hebt dat het onbereikbaar is. De werkelijkheid echter is dat bijna niets onbereikbaar is maar dat wanneer jij blijft hikken tegen die barrière van onvermogen, dat dat juist hetgeen is wat je tegen kan houden.

Bij mijn broertje zat het moeilijke er in dat hij zelf overtuigd was van zijn falen en zichzelf op dat moment niets positiefs zag bereiken. Hij was er eigenlijk al van overtuigd dat hij gefaald was in het leven, en dat op 25 jarige leeftijd. En waarom? Omdat hij om zich heen mensen zag van zijn leeftijd die meer of andere dingen bereikt hadden dan hij.

Terug naar het lijstje. Het is niets spannends geworden. Geen groot bord, geen tekening, geen collage. Gewoon een lijstje in een kladblok met nog geen 10 punten. Wel 10 erg belangrijke punten voor mijn broertje.

En hoe onhaalbaar deze voor hem leken. Nu een jaar later kan bij iedere punt een hele mooi vink.

11 thoughts on “Doelen Stellen

  1. Herkenbaar, dat gefaalde gevoel had ik op mijn 25ste ook en nu ik bijna 34 word, ben ik dat gevoel nog niet kwijt.

  2. wat fijn dat het uiteindelijk helemaal is goed gekomen!
    Ik vind het soms ook wel “moeilijk” als ik zie wat anderen van mijn leeftijd “al” bereikt hebben, dan denk ik waarom ik niet!? Terwijl ik eigenlijk ook heel veel bereikt heb! maar dan heel andere dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>